Асоціація платників податків України вирішила з’ясувати, чиїм коштом зведений пішохідно-велосипедний міст між Володимирською гіркою та Аркою Дружби народів

Як пише Hyser, новозбудований пішохідно-велосипедний міст між Володимирською гіркою та Аркою Дружби Народів, звичайно не може не тішити – дійсно щедрий подарунок киянам від міської влади. Ще б пак – кияни та гості міста відтепер можуть потрапити до Арки Дружби народів навпростець – тобто, не спускаючись з Володимирської гірки та не минаючи всю Європейську площу. І, хоча довжина мосту сягає  212 метрів, це економія часу, сил та й нагода помилуватися містом. Захоплює й дизайнерське рішення самого мосту – міст має скляні перила та подекуди скляну підлогу, а аналогів йому в Україні немає.

Міст встигли уже охрестити «мостом Кличка».

Та разом з прозорими перилами ми наштовхнулися на декілька не зовсім прозорих питань навколо будівництва самого мосту, і, як представники інтересів платників податків не можемо обійти їх стороною.

Перше, що турбує, це – чиїм саме коштом був зведений новий міст? За даними КП «Інженерний Центр» на будівництво нового пішохідно-велосипедного мосту було витрачено більше 260 млн. грн. Загальна вартість мосту, фонтану, підпірних стін та інших затрат складає близько 400 млн. грн. Як правило, такі проекти реалізуються або ж за кошти інвесторів, або ж з бюджету міста.

Тобто, якщо  міст побудований за кошти інвесторів, то мають бути самі інвестори.

Але, якщо інвесторів немає, а сам проект реалізовано за кошти міста, тобто платників податків, то виникає логічне запитання: хто кому зробив подарунок? Влада – киянам, чи навпаки?

Друге запитання — чому треба було зводити саме цей міст? Адже київські дороги залишаються розбитими, не вирішена проблема заторів у місті, КП «Київводоканал» постійно говорить про екологічну катастрофу через жахливий стан столичних каналізаційних мереж – і це далеко не весь перелік «дірок». На фоні усього цього пішохідно-велосипедний міст, зведений за кілька сот мільйонів гривень, виглядає не дивно, а дещо абсурдно.

Саме така нелогічність і непослідовність у діях міської влади сприймаються як чергова «авантюра» посадовців і комерсантів, яка прикриває їхні корупційні  витівки, або ж як піар посадовців напередодні майбутніх виборів.

Третє питання стосується вартості самого мосту, яку експерти вважають завищеною. Справа в тому, що нещодавно швейцарська архітектурна компанія «Leuppi & Schafroth Architekten» звинуватила київську владу у незаконному використаннї її «ноу-хау» — концепції побудови і використання мосту. Так от, за даними швейцарських архітекторів, фінансування проекту мосту — значно завищені, та складені не на підставі експертних висновків і розрахунків, а на власний розсуд її авторів.

Аби прояснити ситуацію та отримати відповіді на всі ці запитання Асоціація платників податків України, керуючись Конституцією України та постановами Кабінету міністрів України, надіслала запит до міської влади. У запиті Асоціація висловила прохання —  роз’яснити, за чиї ж кошти був зведений новий пішохідно-велосипедний міст між Володимирською гіркою та Аркою Дружби Народів, чи є в проекті доля міського бюджету, і якщо є, то яка, а також на якій підставі було вирішено будувати саме цей новий міст. Чекаємо на відповідь від міської влади.

Але, на сьогодні, відповіді немає, хоча пройшов вже місяць з моменту подання запиту до КМДА. Мабуть столична влада не готова надати аргументовану відповідь. Що ж, почекаємо.